Skip to main content

Konstglas i dialog med kulturarvet

- en unik konstinstallation vid Seby gravfält på sydöstra Öland

20 juli - 4 augusti 2024
Foto: Peter Strand
Foto: Peter Strand

Projektet Konstglas i dialog med kulturarvet - en unik konstinstallation vid Seby gravfält på sydöstra Öland 20 juli - 4 augusti.

Vernissage 20 juli kl 16.00.

Invigningstal av Konsthistoriker Helén Hallgren Archer. Sång av Maja Arthursson.
Vi som har jobbat med installationen är Bodil Magnusson och Liselotte Björnholt Henriksen.

Bodil Magnusson har i många år jobbat med kulturarvet i form av olika installationer på platsen Seby gravfält, bl.a. med ljus, ljud och bildspel. Nu arbetar hon med en stor skulptur: träd och glas i dialog med myten om Yggdrasil.
I asatrons mytologi förbinder Världsträdet Yggdrasil himlen med jorden och förenar de olika delarna av universum. Här gestaltar Bodil ett gråtande träd, i form av ett stort dött träd på gården, med tårar i glas. Hon gestaltar inte bara sin egen utan hela södra Ölands sorg över almdöden på ön. Det är också en symbol för hela jordens miljösituation och förbindelsen mellan människa och natur.

Liselotte Björnholt Henriksen har alltid intresserat sig för kulturarvet, betydelse, värdet och hur vi kan använda detta. Kulturarv är spännande i ett tvärvetenskapligt perspektiv. Att jobba aktivt med sin konst i
kulturarvssammanhang är ganska nytt och spännande för Liselotte. Att upptäcka sin samtid förankrat i kulturarvet.
Nu gör Liselotte en installation vid Seby gravfält. ”Jag tycker det är spännande med ett folk på järnåldern, som kallas det Vandrande folket. Jag attraheras av Treudden... en kultisk formation som menas att symbolisera makt över havet, makt över jorden och över luften. Jag fascineras och funderar över vad det vandrande folket tog med sig till andra ställen.”

Hör gärna av dig till antingen Bodil Magnusson: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
eller Liselotte Björnholt Henriksen: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Specialarrangemang i Järnåldersveckan:
Måndag 22/7 kl 15: Ludwig Papmehl Dufay uppmärksammar Seby gravfält.
Konstglas i dialog med kulturarv:
Onsdag 24/7 kl 18: Vildplock/järnålder/mat med Stephanie Verstift.

Liselotte: www.konstrunt.nu Bodil: www.bodilmagnusson.se