Skip to main content
Björnlunda

Eva Helin

Min glasresa började i mitten av 1970 talet. Jag tågluffade med sikte på konst i Paris, Rom och Zürich. I brist på pengar gick jag mycket och då är offentliga lokaler ett bra ställe att vila på. Kyrkor t ex så då hamnade jag i Fraumünster kyrkan framför Marc Chagalls fem delade blyinfattade fönster. Och där blev jag sittande, länge. Efter det har jag hängt suktande över olika typer av konstglas i åratal, innan jag på 1990talet satte glasskäraren i ett planglas och blev fast för evigt.

Munblåst planglas och kopparfolie teknik blev mitt glasuttryck.

Efter att först jobbat med fönster och inredningsdetaljer, började jag experimentera. Skapa mera fritt, låta glaset berätta.

Jag är mycket intresserad av historia och där kan man ha turen att stöta på figurer som tränger sig in i själen. Ernst Haeckel, 1834-1919, vetenskapsman i en tid där naturvetenskapen slog igenom, är en sådan person för mig. Hans studium och bilder av olika små, mikroskopiska, stundtals overkligt vackra varelser har inspirerat mig till en serie glasskulpturer som jag kallar Various Species.