Skip to main content
Lidingö

Catti Åselius Lidbeck

Catti utbildade sig vid Konstfack, linjen Glas och Keramik under åren 1962-1967. Därefter anställdes hon vid Gullaskrufs glasbruk i Småland, där hon bl a ritade den välkända serien "Mitt i Prick", bestående av skålar, assietter och glas med målad dekor av cirklar, helt i linje med tidens pop-kultur. Hon har också arbetat vid Lindshammars glasbruk, Sea glasbruk, Magnor Glassverk, vidare även arbetat som scenograf vid Sveriges Television 1973-2005 och har gestaltat tre melodifestivaler, fyra OS-studios, Julkalendern Trolltider och Boktipset m.fl.

1998 gjorde hon för Johansfors "Fauve Collection", en samling skålar, vaser och fat med invälsade dekorer i form av bl a vilda djur. Samtliga föremål är tillverkade i starka "pop-färger". Fauvism - den ”vilda” konsten med de kraftiga färgerna - var ett sätt att måla i Frankrike i början av 1900-talet som var typiskt för Matisse och hans samtida.

Catti har skapat sin egen ”Fauve Collection” genom en speciell teknik med insmälta figurer av ”glas i glaset” som hon blev inbjuden att ställa ut på glasbiennalen ”Apert Vetro” i Venedig 1998-1999. Catti är idag verksam målare i stora scenografiska format där färg och form går igen från hennes tidigare glas.

Popkristall

Under Cattis sista år på Konstfack - 1967 - blev hon inbjuden att arbeta en vecka med helt fria händer i experimenthyttan På Kosta Glasbruk.

Den unika kollektion hon då tog fram och kallade ”Popkristall” var den första av sitt slag i Sverige och omfattade 25 bitar av helkristall i olika färger. Den väckte stor uppmärksamhet under den kommande vernissagen början av 1968 i Svenska Handelsbankens lokaler på Götgatan - färgad kristall!? Kristall skall ju vara klar och slipad!

Men även Nationalmuseum uppskattade den tydligen då man drygt 50 år senare köpte In 5 bitar av Cattis unika kollektion som också visades på en utställning på Läckö Slott 2019.

http://www.lidingokonstnarer.se/medlemmar/catti-aselius-lidbeck/
http://artglass.se/